Bilden ovan är tagen av Joakim Jardenberg.
Hem | Kontakta Ramlösa.se

Ramlösa (vattnet)

1798 började aktiebolaget grundat av Johan Jacob Döbelius sälja Ramlösavatten. Under tidigt 1900-tal går verksamheten med att sälja vattnet på flaska om den traditionella kurorts- och brunnsrörelsen i intäkter.

Ramlösas tidigare flaskdesign som fick utomlands på export. Foto av Jsdo1980

Vattnet börjar exporteras till Danmark, Finland och flera andra länder i Europa. Efter ett tag behöll man brunnsrörelsen endast av sentimentala skäl då den var mycket olönsam i förhållande till vattenförsäljningen under varumärket Ramlösa.

Försäljningen sjönk under andra världskriget men tog återigen fart när freden kom till stånd. Man fick bygga ut fabriken vid flera tillfällen för att till slut bygga en helt ny fabrik på Ättekulla. Man lade detta år (1973) också ner kurortsverksamheten till slut.

Lastbilar hämtar Ramlösa från Brunnsparken 1935. Fotokälla från Helsingborgs Museum.

1990 lanseras den första icke-naturella smaken av Ramlösa och det är Citrus som ser dagens ljus och starten av en stor expansion av spännande smaker är nu igång.

1999 upphör Ramlösa existera i eget bolag och ingår i Pripps som sedan slås ihop med Carlsberg under 2001. Idag ägs Ramlösa fortfarande av Carlsberg och produktionen sker fortfarande i Ramlösa på Ättekulla.

KIKA IN I FABRIKEN

Här nedan kan du se en film från Sydsvenskan och HD som har besökt Ramlösas fabrik:

Ramlösa.se är en ideell och icke-kommersiell hemsida som handlar om Ramlösa i Helsingborg.   Denna sida bygger på Wordpress