Bilden ovan är tagen av Joakim Jardenberg.
Hem | Kontakta Ramlösa.se

Allmänt om Ramlösa

Ramlösa är en stadsdel i Helsingborg, i nordvästra Skåne. Ramlösa har en folkmängd på cirka 4600 (2008) och är välkänt i Helsingborg för sina vackra miljöer och lugna områden.

Det är en vacker plats året om, med en stor och fin park (Ramlösaparken). Området har en grundskola med barn från förskola till tredje klass, och här finns även ett dagis vid Brunnsparken. Ramlösa har goda kommunikationer med resten av Helsingborg och även med resterande Skåne och Sverige i och med Ramlösa Station.

I området fanns Ramlösa Wärdshus, som lade ned år 2007 efter att ha serverat både vanligt folk och även mer framstående personer som Birger Sjöberg och Anita Ekberg i 125 år. Efter värdshuset saknas en riktigt framstående restaurang/krog, men det finns ett antal pizzerior och även hamburgerrestauranger i närområdet.

Det finns ett litet pensionat i Ramlösa, A-pensionat, men i övrigt så rekommenderas något av hotellen närmare innerstan. Ramlösa är ett område som passar perfekt till ett par heldagar när man är på besök i Helsingborg, och ett absolut måste är Ramlösaparken (även känd som Brunnsparken).

Ramlösaparken är ett stort grönområde som ligger mitt i stadsdelen, med vackra promenadstråk och öppna gräsytor. Dammar och porlande bäckar tillsammans med ett tätt lövverk bildar en naturskön oas, som både vuxna och barn har mycket nöje av.

Som en liten parentes kan nämnas att Ramlösa är för närvarande hem åt den välkända TV-kocken Tina Nordström (Mat-Tina). En annan känd svensk som bott här är Birger Sjöberg (som dessutom har en gata uppkallad efter sig, Birger Sjöbergs Gata, i norra Ramlösa). Han flyttade hit 1918 och levde ut sina sista år i Villa Daghill vid Källgatan i Ramlösa. Han dog 1929 och han begravdes på Donationskyrkogården i Helsingborg.

Ramlösa.se är en ideell och icke-kommersiell hemsida som handlar om Ramlösa i Helsingborg.   Denna sida bygger på Wordpress