Bilden ovan är tagen av Joakim Jardenberg.
Hem | Kontakta Ramlösa.se

Allmänt om Ramlösa

Ramlösa är en stadsdel i Helsingborg, i nordvästra Skåne. Ramlösa har en folkmängd på cirka 4600 (2008) och är välkänt i Helsingborg för sina vackra miljöer och lugna områden.

Det är en vacker plats året om, med en stor och fin park (Ramlösaparken). Området har en grundskola med barn från förskola till tredje klass, och här finns även ett dagis vid Brunnsparken. Ramlösa har goda kommunikationer med resten av Helsingborg och även med resterande Skåne och Sverige i och med Ramlösa Station.

I området fanns Ramlösa Wärdshus, som lade ned år 2007 efter att ha serverat både vanligt folk och även mer framstående personer som Birger Sjöberg och Anita Ekberg i 125 år. Efter värdshuset saknas en riktigt framstående restaurang/krog, men det finns ett antal pizzerior och även hamburgerrestauranger i närområdet.

Det finns ett litet pensionat i Ramlösa, A-pensionat, men i övrigt så rekommenderas något av hotellen närmare innerstan. Ramlösa är ett område som passar perfekt till ett par heldagar när man är på besök i Helsingborg, och ett absolut måste är Ramlösaparken (även känd som Brunnsparken).

Ramlösaparken är ett stort grönområde som ligger mitt i stadsdelen, med vackra promenadstråk och öppna gräsytor. Dammar och porlande bäckar tillsammans med ett tätt lövverk bildar en naturskön oas, som både vuxna och barn har mycket nöje av.

Som en liten parentes kan nämnas att Ramlösa är för närvarande hem åt den välkända TV-kocken Tina Nordström (Mat-Tina). En annan känd svensk som bott här är Birger Sjöberg (som dessutom har en gata uppkallad efter sig, Birger Sjöbergs Gata, i norra Ramlösa). Han flyttade hit 1918 och levde ut sina sista år i Villa Daghill vid Källgatan i Ramlösa. Han dog 1929 och han begravdes på Donationskyrkogården i Helsingborg.

Bra att veta

Aktiviteterna i Ramlösa är framförallt centrerade kring den välkända Ramlösaparken, då främst den del som kallas för Brunnsparken. Om man spenderar en hel dag här så är matsäck ett trevligt sätt att stilla hungern på, speciellt om det är lite kallt ute så man kan ha med lite varm dryck.

Det kan vara bra att känna till lite om lokala matställen, affärer, mackar och lite tips om transportmedel in och ut ur Ramlösa. Det finns inga direkta livsmedelsbutiker i Ramlösa längre. Tidigare låg det en liten matbutik som kallades Pia närköp precis vid spårövergången vid Ramlösa Värdshus, men efter ett antal namnbyten har lokalen nu blivit den lokala pokerklubbens hemmaarena.

Men strax norr om Ramlösa i området Gustavslund/Västra Ramlösa finns ICA Supermarket Brunnen, en liten matbutik med bra sortiment. Vill man storhandla så rekommenderas dock en tur till City Gross på Ättekulla, söderut från Ramlösa, eller det nybyggda Lidl eller ICA Maxi på Landskronavägen, även det söderut från Ramlösa. I nära anslutning till City Gross på Ättekulla finns Burger King och två bensinmackar. Här ligger också en infart/utfart till/från motorvägen, så det är härigenom man kommer om man kör till Helsingborg via motorväg söderifrån.

Ramlösa Pizzeria ligger precis vid tågspåret vid den östra ingången till Brunnsparken, om man kör en liten bit uppför backen längs med Södra Brunnsvägen. I västra delen av Ramlösa ligger Ramlösa Station där tåg går till Landskrona och Malmö, Hässleholm och Ängelholm och vidare ut i Sverige. Bussarna går in till staden med jämna mellanrum och det finns bra alternativ om man känner för att gå.

Att ta sig till Ramlösa

Ramlösa ligger inte i centrala Helsingborg, men tillräckligt centralt för att vara på gångavstånd och ha mycket bra kommunala förbindelser.

Ta dig hit till fots
Det tar cirka 20 minuter att gå till Ramlösa från City. Från Knutpunkten går du söderut via södergatan och vidare genom Gåsebäcken längs med motorvägen.  Du går sedan under motorvägen under den lilla tunneln och kommer då upp på bussgatan mot Elineberg. Fortsätt på denna tills du kommer till höghusen på Elineberg. Nu fortsätter du bara gå i sydlig riktning och när du kommer fram till rondellen ovanför motorvägen är du framme vid den västra delen av Ramlösaparken!

Med tåg
Tar man tåg är det jätteviktigt att tänka på att vissa expresståg inte stannar på Ramlösa Station – risken är då att ni hamnar i Landskrona eller Malmö! Annars är Ramlösa station första södra stationen efter Knutpunkten.

Med stadsbuss
Bussen går lite långsammare, men den tar dig å andra sidan direkt till de mest intressanta platserna. Ta buss nummer 2 eller 5, mot Ättekulla eller Lussebäcken/Ramlösagården respektive, och hoppa av på hållplatsen Ramlösa Brunn. Fråga gärna busschauffören, eller håll utkik efter en lång backe som går genom parken – hoppa av vid tågspåren så är ni på rätt hållplats. Härifrån har man nära till hela parken och de mest intressanta vyerna av området.

Ramlösaparken

Ramlösaparken är en dalgång, bevuxen med lövskog, som sträcker sig en dryg kilometer från västra delen av Ramlösa till centrala delen av Ramlösa. Den ostligaste delen av Ramlösaparken kallas ofta för Brunnsparken, och det är här hälsokällan och alla de berömda husen ligger, samt det stora Brunnshotellet.

Ramlösaparkens träd består till stor del av hästkastanjer, men andra lövträd förekommer också i stora mängder. Hela parken är skyddad som byggnadsminne, precis som husen som ligger ovanför dalen. Ramlösaparken är intressant då den blandar klassisk engelsk parkstil med slingrande stigar och öppna gräsytor med mer strikta planteringar och tuktade häckar nära det Stora Hotellet. Det är det avgjort grönaste området i Ramlösa, men resten av stadsdelens grönska kommer sig av de många villaträdgårdarnas stora träd och buskar.

Ramlösaparken har tre officiella ingångar – en som ligger i östra delen och som leder från Södra Brunnsvägen in till Brunnsallén och alla hus som ligger där. Nästa ligger norr om den första ingången och mynnar även den ut mot Södra Brunnsvägen, fast norrut. Den tredje ingången ligger i västra delen av parken, och den utgörs av grindar som delar av de nyare bostadsområdena från de äldre husen som ligger inne i parken.

Ramlösaparken är en naturlig mötesplats för människor i alla åldrar som bor i Ramlösa med omnejd. Detta medför att parken har en väldigt blandad mix av folk som man kan hitta här. Man kan få se allt från småbarnsföräldrar som har picknick till pensionärer som spelar boule, eller ungdomar som spelar fotboll och vardagsmotionärer i löparspåren. Ramlösaparken är välkänd bland lokalinvånarna som en perfekt plats att träna på, då speciellt löpträning. Kanske är det något att göra med dess gamla stämpel som kurort som får människor att träna här? Mer troligt är det att det är en fantastiskt vacker plats att välja för en joggingtur, men man vet ju aldrig.

Med tanke på att det rör sig mycket ungdomar här på kvällar och nätter, speciellt på helgerna, så kan det vara en god idé att vara försiktig efter mörkrets inbrott. Brottsligheten är ganska låg i området som helhet, men det skadar inte att vara försiktig.

Att bo i Ramlösa

Ramlösa är ett fantastiskt område att bo i, speciellt om man har barn. Här finns radhus och villor, både stora och små. Den vackra och stora Ramlösaparken ligger mitt i området och utgör en självklar mötesplats för alla som bor i området. Det finns goda kommunikationsmöjligheter i form av tåg och buss, och området är ett av Helsingborgs tryggaste.

Har man då barn så finns det en skola i närheten av Brunnsparken som heter just Brunnsparksskolan, som har förskola och klasserna 1-5. När barnen ”vuxit ur” skolan så kan de, som alla andra, välja skola. En bra skola i närheten då är Ättekullaskolan som ligger på Ättekulla. De har en liknande pedagogik som Brunnsparksskolan med mycket utomhusaktiviteter och dessutom en av Helsingborgs vackraste och bästa skolgårdar.

Västra Ramlösa skola är en annan skola som ligger bra i ett lugnt område. Här finns 1-9:e klass representerade och även möjlighet till förskola. Västra Ramlösa satsar mycket på hälsa och kommunikation och trycker mycket på närheten till det egna boendet.

Ett annat alternativ är Elinebergsskolan, som är speciellt känt för sin estetiska och musikaliska inriktning. Elinebergsskolan ligger på Elineberg. När barnen blivit äldre och ska börja gymnasiet så ligger alla gymnasieskolorna mer in mot city, så Ramlösa är kanske inte längre optimalt vad gäller skolgång – men å andra sidan är kommunikationerna så pass bra att transport till och från skolan inte ska bli några bekymmer.

Ramlösa består av några inofficiella små områden, exempelvis Humlegården, Kummelgatan, Brunnsparken och Bendzgatan. Humlegården är ett samlingsnamn som lokalbefolkningen använder om de radhus och villor (mest villor) som ligger norr om Södra Brunnsvägen, mot Clausgatan till.

De flesta av villorna ligger på adressen Fridas Gata, en väldigt lång gata som sträcker sig i en båge med smågator som styckar upp huslängorna. Kummelgatan är en lång gata som likt Fridas Gata sträcker sig i en båge med små gator som styckar av huslängorna. Husen här är radhus, och de ligger i den södra delen av Ramlösa, nära Ättekulla. Brunnsparken är de radhus som ligger i anslutning till den gamla Brunnsparken och Ramlösaparken. Det är här Brunnsparksskolan ligger.

Bendzgatan är huvudgatan i ett litet område med radhus som ligger längst till nordväst i Ramlösa, närmst Elineberg och Ramlösa Station. Dessa områden har alla fördelar och nackdelar, Brunnsparken är väldigt barnvänligt med cykelbanor och gångvägar mellan alla husen så att barnen slipper gå över gatan och liknande. Ramlösa som helhet är ett barnvänligt och naturskönt område med goda kommunikationer – perfekt för barnfamiljer!

Företag och Föreningar i Ramlösa

Ramlösa är till största delen ett bostadsområde, så här finns inga stora affärer eller liknande. Det ligger ett litet knippe företag vid Gravörgatan i sydöstra Ramlösa, nära Ättekulla. Här finns bland annat ACP AB och Perfect Knowledge-reklam. De närmaste biblioteken finns på Råå och på Elineberg.  I Ramlösa finns däremot ett väldigt levande föreningsliv. Här följer några av de större och viktigare föreningarna i Ramlösa

Ramlösa Taekwondo
Ramlösa Taekwondo har sin träningslokal på Von Platens Allé 77 i Ramlösa Brunnspark. Huvudinstruktörerna är Magnus Ohlsén och Björn Holmgren, 3 dan och 1 dan svart bälte i Taekwondo. Taekwondo är en gammal koreansk kampsport som involverar främst sparkar men även slag. I dagens Sverige tränar man främst Taekwondo i tävlingssyfte. Sporten är även en olympisk gren. Just Ramlösa Taekwondo grundades år 2003 och är medlem i Svenska Taekwondoförbundet. De har träning för alla, man som kvinna, vuxen som barn, med start från fyra år och uppåt.

Amptown Recording Studio
Amptown Recording Studio är en musikstudio som ligger på Dannfeltsgatan 12 i Ramlösa. Studion ägs och drivs av Rainer Neuman och här spelar lokala förmågor in sina låtar. Bandet Addatune är ett lokalt Helsingborgsband som spelar in här.

Ramlösa Södra FF
Detta är det lokala fotbollslaget i Ramlösa. De har lustigt nog sin hemmaarena på Hedens IP och även Ättekulla IP, ingen av dessa ligger i Ramlösa. Ramlösa Södra FF är en sammanslagning av de två Helsingborgslagen Ramlösa BoIS och Helsingborgs Södra BIS. Deras slogan lyder: ”En Femstjärnig klubb i riden. Öppen för alla. Oavsett bakgrund. Med bredd och elit i skön förening.” Tränaren heter Lino Boriero och ass. Tränare heter Ingemar Quickfeldt. De anordnar varje år en cup, Ramlösacupen, som spelas i mars år 2010. Förutom fotbollslag har föreningen även intressegrenar inom fiske, innebandy och bowling.

Evenemang i Ramlösa

Ramlösafesten
Varje september anordnas Ramlösafesten av den lokala Socialdemokratiska klubben. Det bjuds på tipsrundor, grillning, baktävlingar och mycket underhållning för både vuxna och barn. Gå till Socialdemokraternas sida för att få reda på exakt datum för i år.

Ramlösadagen. Hälsokällan fyllde 300 år
År 2007 firade man stort i Helsingborg, och speciellt i Ramlösa. Det var nämligen jubileum för Johan Jacob Döbelius invigning av hälsokällan i Ramlösa år 1707. Ramlösa Brunnspark gästades då av massvis av människor från hela Sverige och den goda stämningen dämpades inte speciellt mycket av de regnskurar som då och då blötte ned samlingen. Det anordnades brunnsdrickning på traditionellt vis, modeshower och barnteater och mycket mer. I Brunnsparken var det fest och man skålade i Ramlösavatten så det stod härliga till.

Festen fortsatte på kvällen på Hamntorget, där man hade anordnat ett jättelikt event. Gigantiska Ramlösaflaskor kantade den stora scenen, där dels Martin Stenmark och även hemmapublikens favoriter, de lokalt formerade The Sounds, underhöll. Regnet fortsatte att skvala  och ramade på så vis in en otroligt blöt festival. Som tur är så lugnade sig vädret något precis i tid för att Helsingborgs Symfoniorkester skulle inta scenen och regnet kom bara tillbaka i små skurar under tiden festen fortsatte på Hamntorget.

Ramlösa.se är en ideell och icke-kommersiell hemsida som handlar om Ramlösa i Helsingborg.   Denna sida bygger på Wordpress