Bilden ovan är tagen av Joakim Jardenberg.
Hem | Kontakta Ramlösa.se

Att bo i Ramlösa

Ramlösa är ett fantastiskt område att bo i, speciellt om man har barn. Här finns radhus och villor, både stora och små. Den vackra och stora Ramlösaparken ligger mitt i området och utgör en självklar mötesplats för alla som bor i området. Det finns goda kommunikationsmöjligheter i form av tåg och buss, och området är ett av Helsingborgs tryggaste.

Har man då barn så finns det en skola i närheten av Brunnsparken som heter just Brunnsparksskolan, som har förskola och klasserna 1-5. När barnen ”vuxit ur” skolan så kan de, som alla andra, välja skola. En bra skola i närheten då är Ättekullaskolan som ligger på Ättekulla. De har en liknande pedagogik som Brunnsparksskolan med mycket utomhusaktiviteter och dessutom en av Helsingborgs vackraste och bästa skolgårdar.

Västra Ramlösa skola är en annan skola som ligger bra i ett lugnt område. Här finns 1-9:e klass representerade och även möjlighet till förskola. Västra Ramlösa satsar mycket på hälsa och kommunikation och trycker mycket på närheten till det egna boendet.

Ett annat alternativ är Elinebergsskolan, som är speciellt känt för sin estetiska och musikaliska inriktning. Elinebergsskolan ligger på Elineberg. När barnen blivit äldre och ska börja gymnasiet så ligger alla gymnasieskolorna mer in mot city, så Ramlösa är kanske inte längre optimalt vad gäller skolgång – men å andra sidan är kommunikationerna så pass bra att transport till och från skolan inte ska bli några bekymmer.

Ramlösa består av några inofficiella små områden, exempelvis Humlegården, Kummelgatan, Brunnsparken och Bendzgatan. Humlegården är ett samlingsnamn som lokalbefolkningen använder om de radhus och villor (mest villor) som ligger norr om Södra Brunnsvägen, mot Clausgatan till.

De flesta av villorna ligger på adressen Fridas Gata, en väldigt lång gata som sträcker sig i en båge med smågator som styckar upp huslängorna. Kummelgatan är en lång gata som likt Fridas Gata sträcker sig i en båge med små gator som styckar av huslängorna. Husen här är radhus, och de ligger i den södra delen av Ramlösa, nära Ättekulla. Brunnsparken är de radhus som ligger i anslutning till den gamla Brunnsparken och Ramlösaparken. Det är här Brunnsparksskolan ligger.

Bendzgatan är huvudgatan i ett litet område med radhus som ligger längst till nordväst i Ramlösa, närmst Elineberg och Ramlösa Station. Dessa områden har alla fördelar och nackdelar, Brunnsparken är väldigt barnvänligt med cykelbanor och gångvägar mellan alla husen så att barnen slipper gå över gatan och liknande. Ramlösa som helhet är ett barnvänligt och naturskönt område med goda kommunikationer – perfekt för barnfamiljer!

Ramlösa.se är en ideell och icke-kommersiell hemsida som handlar om Ramlösa i Helsingborg.   Denna sida bygger på Wordpress